ВАГНЕР Рихард

Richard Wagner

     Рихард Вагнер (Wilhelm Richard Wagner) је немачки композитор. Рођен је у Лајпцигу 22.05.1813. године, а преминуо је 13.02.1883. године у Венецији.

Поред стварања музике, бавио се и теоријом музике, филозофијом, поезијом, есејима. Творац је музичке драме (врста опере из 19. века).

Није имао класично музичко образовање. Са музиком се сусретао кроз дела музичара као што је Лудвиг ван Бетовен. Доста је читао. Интересовао га је Шекспир, средњовековна европска књижевност, филозофија, германско-нордијска митологија… Превео је више књига, а и сам их је писао.

Опера је га је окупирала целог живота. прву је написао са двадесет година. Звала се „Виле”, али никада није изведена за његовог живота. Ову оперу је поклонио тадашњем краљу Лудвигу Другом Баварском. Касније је партитура ове опере стигла до Адолфа Хитлера, који је био велики обожавалац Вагнерових опера, али је, на жалост, спаљена пред крај Другог светског рата.

Сам је писао либрето за своје опере. Спровео је реформу и модернизацију овог музичко-сценског дела. Новине које је увео у оперу су лајтмотив (мелодија која се провлачи кроз целу композицију и осликава одређени лик или ситуацију) и „бескрајну мелодију” (нема издвајања посебних арија, већ музика тече непрекидним током).

Његове најпознатије опере су:

„Холанђанин луталица”

„Танхојзер”

„Лоенгрин”

„Тристан и Изолда”

„Мајстори певачи из Нирнберга”

„Парсифал”

За извођење циклуса “Прстен Нибелунга“ који садржи 4 опере, Вагнер није желео да их изведе у било ком позоришту, па је одлучио да сагради сопствено, које би било посебно саграђено ради извођења Прстена. Одлучио је да оперску кућу сагради у Бајројту, малом месту крај Минхена. Да би скупио новац за изградњу, Вагнер је кренуо на турнеју по Немачкој, одржавајући концерте, а основана су и удружења за подизање средстава. Истинску финансијску помоћ, међутим, пружио је краљ Лудвиг. Позориште, које је названо Bayreuther Festspielhaus, отворено је премијерним извођењем комплетног Прстена Нибелунга, које је трајало од 13. до 17. августа. То је био први Бајројтски фестивал, годишња свечаност када се у овој оперској кући изводе Вагнерова дела. Фестивал се одржава и дан данас и веома је популаран. На карте се у просеку чека осам година.

Bayreuth_Festspielhaus_Vorderansicht

Opera House Bayreuth

Opera House Bayreuth

Opera House Bayreuth

Циклус „Прстен Нибелунга”, који се састоји из четири опере:

„Рајнско злато”

„Валкира”

„Зигфрид”

„Сумрак богова”

Поред опере, писао је симфоније, увертире, клавирске сонате… Био је изузетан диригент.

Вагнер је био изузетно плодан писац. Написао је велики број књига, песама и чланака, а целог живота обављао је бројне преписке. Бавио се разним темама, од детаљне анализе својих опера, преко поезије, до политике и филозофије.

Овај изузетан музичар и мислилац, био је јако необична личност. Растом је био низак, али се то није примећивало јер је увек имао доминантно, надмено држање. Ту своју фасцинантност и дрскост преносио је у своја дела. Сматрао је да су слуге створене за његово уживање. Често је позајмљивао новац, али никада није враћао. До краја живота је остао у дуговима.

Био је контроверзна личност. Учествовао је Мајском устанку 1842. године, након чега је био прогнан из Немачке и 12 година је провео у изгнанству. Његова политичка убеђења, ставови о Јеврејима и природе расе често је износио у својим есејима и чланцима. Сматра се да је већи део његових ставова имао изузетно велики утицај на Адолфа Хитлера и његову нетрпељивост, мржњу и предрасуде према Јеврејима.

Хитлер је волео Вагнерова дела, а нарочито оперу „Парсифал”. Прва опера коју је Хитлер гледао када је имао 12 година, била ке опера „Лоенгрин”. Последица Хитлерове опседнутости Вагнеровим операма је та да Вагнерове опере никада нису извођење у Израелу.