БЕТОВЕН Лудвиг ван

Ludwig van Beethoven

Лудвиг ван Бетовен (Ludwig van Beethoven) је немачки композитор и пијаниста. Рођен је 16.12.1770. године, а преминуо је 26.03.1827. године.

Рођен је у Бону (Свето римско царство). Од малена је показивао музички таленат, а основама музике научио га је његов отац и још неколико локалних музичара. Студије музике започео је код Christian Gottlob Neefe у родном Бону. Од њега је научио компоновање и уз његову помоћ објавио своја прва дела. Одлази у Беч да би учио музику код В. А. Моцарта, али му се жеља није испунила јер се убрзо враћа у Бон због мајчине болести. Након неколико година враћа се у Беч и упознаје Јозефа Хајдна и поред њега стиче репутацију изузетног пијанисте, изучава контрапункт и виолу и компонује. Након Хајдновог одласка у Лондон, Бетовен остаје у Бечу и предаје се компоновању.

У 26. години почиње да губи слух, а до четрдесете је већ био потпуно глув. Ипак, никада није престао да компонује. Прекинуо је свако јавно појављивање и са најближим пријатељима комуницирао је писаним путем. Умро је у Бечу, а на сахрани је било више од 20.000 људи.

Компоновао је 9 симфонија, више концерата за клавир, увертире и  друге оркестарске композиције, 16 гудачких квартета и неке друге камерне композиције, већи број клавирских триа, клавирских квартета, гудачких квинтета, камерних састава са дувачким инструментима, сонате за виолину, виолончело и друге инструменте, а нарочито 32 прослављене сонате за клавир, друга дела за соло клавир, оперу „Фиделио”, вокална дела (духовна и световна), песме…

Занимљивости:

Бетовен компоновао на основу рада срца

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s