БАЈИЋ Исидор

16-Isidor-Bajic

Исидор Бајић  је српски композитор, музички педагог и издавач. Рођен је 16.08.1878. године у Кули, а преминуо 15.09.1915. године у Новом Саду.

Гимназију је завршио y Новом Саду, а дипломирао је на Музичкој академији у Будимпешти. Радио је у Великој српској православној гимназији у Новом Саду као учитељ певања и појања, диригент ученичких хорова, гудачког и тамбурашког оркестра, хора „Невен” и организатор Светосавских беседа. Помагао је даровитим ученицима у њиховим првим композиторским корацима. Као резултат Бајићевог педагошког рада настао је Пројекат за промену учења појања и певања у Великој српској православној гимназији. Основао је музичку школу у Новом Саду, прву институцију тога типа на тлу Војводине.

У скоро свим периодичним часописима и дневној штампи тога времена (Бранково коло, Летопис Матице српске, Застава, Слога) објављивао је текстове из области музике и музичке педагогије (Певање као педагошко средство и корист његова, Како треба учити музику у препарандији и богословији, Наше црквено појање и друге). Покренуо је нотну едицију Српска музичка библиотека и часопис Српски музички лист (у историји српског издаваштва, хронолошки трећи музички лист у Срба). Написао је и објавио два уџбеника: Клавир и учење клавира и Теорија правилног нотног певања.

Записивао је народне и српске црквене мелодије и користио их у својим делима за клавир, хорским делима, комадима са певањем и у опери „Кнез Иво од Семберије”. Српско црквено појање је упоређивао са појањем других народа на путовању за Хиландар са хором карловачких богослова.

Његов стваралачки опус чине циклуси соло-песама (Песме љубави, Албум песама у духу српских народних песама, Српске народне песме из Мокрањчевих руковети, Сељанчице, Јесен стиже дуњо моја), клавирске композиције (Албум композиција за гласовир, За Косово-Куманово, за Сливницу-Брегалницу, Српска рапсодија), комаде са певањем (Ђидо, Ракија, Дивљуша), опера „Кнез Иво од Семберије”.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s