БАС-КЛАРИНЕТ

Bas-klarinet-     Bas-klarinet

Бас-кларинет је дувачки инструмент и представља већу варијанту кларинета.

Има цев која је, скоро, два пута дужа од цеви кларинета. Основни део цеви је дрвен и потпуно је прав, а са обе стране има металне продужетке и то у горњем делу савијен у облику слова S на чијем крају се налази писак (усник) и у доњем делу на коме се налази метални левак окренут навише. Систем поклопаца (клапни) и полуга је, у основи, као код кларинета, што омогућава да сваки кларинетиста, уз мало прилагођавања, може да свира и на бас-кларинету.

Због свог облика и величине, али и тежине, бас-кларинет се најчешће свира седећи, држећи се усправно и ослањајући се на ножицу (може да се свира и окачен траком око врата).

Нотни записи за бас-кларинет се, као и код кларинета, бележе у виолинском кључу. Обим тонова при писању је од малог ЕС до СОЛ 3, а реално звучање добијеноних тонова је ниже (велико ДО-ФА 2). Најчешћа варијанта која се данас среће је бас-кларинет in B (попут најчешће варијанте кларинета).

Иако има исти механизам и исту технику као кларинет, бас-кларинет није толико покретљив инструмент. Разлог за то је дужина ваздушног стуба, тј. цеви. Зато је овај инструмент, углавном, оркестарски, са повременим соло деоницама.

Мисли се да је инструмент под називом бас-туба био прототип бас-кларинета. Конструисао га је Жорж Лот 1772. године. прави „Кларинетбас” је саграђен тек 1793. године и то је урадио Хајнрих Грензер. Усавршавање овог инструмента дешавала су се и у 19. веку – Георг Штрајтволф, Адолф Сакс, али је инструмент још увек имао праву цев, што је отежавало свирање. Тек касније се, по узору на саксофон, цев савија и инструмент добија свој данашњи изглед.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s