БАРАНОВИЋ Крешимир

Kresimir Baranovic

Крешимир Барановић је хрватски композитор и диригент. Рођен је у Шибенику 25.08.1894. године, а преминуо је 17.11.1975. године у Београду.

У Загребу је школовао за теоретске предмете, клавир и обоу, а затим студира композицију на Музичкој академији у Бечу. Радио је као диригент у Загребачкој и Београдској опери, водио је Радио-оркестар у Братислави, где је био и директор Опере, био је професор Музичке академије у Београду и директор Филхармоније у Београду.

Био је јако цењен композитор југословенске музике, с посебним афинитетом према народној и руској музици. Компоновао је вокална дела, опере, балете, инструментална дела (концерте, симфоније, свите…)… Његово најзначајније дело је балет „Лицитарско срце”.

Његов значај је велики у очување прве српске опере „На уранку”, Станислава Биничког, чија се партитура изгубила током Првог или Другог светског рата. Када се дошло на идеју да се 1968. године за обележавање стогодишњице постојања Народног позоришта у Београду изведе прва српска опера, Крешимир Барановић је урадио реконструкцију партитуре овог дела на основу клавирске партитуре коју је урадио сам Станислав Бинички за живота. Све верзије ове опере, које можемо да чујемо на снимцима и које се изводе до данашњег дана, су управо Барановићева верзија.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s