АУЕР Леополд

7-Leopold_Auer

Леополд Ауер (Leopold Auer/Auer Lipót) мађарски  виолиниста, професор, диригент и композитор. Рођен је 7.6.1845. године у Веспрем  жупанији у Мађарској, а преминуо је 15.7.1930. године у предграђу  Дрездена  у Намачкој, а сахрањен  је у Њујорку.

Студирао је виолину у свом родном месту, а затим у Будимпешти. Дебитовао је са Менделсоновим концертом, након чега се јавило интересовање неких богатих ктитора, који су га послали у Беч на даље студије. Свирао је у Диселдорфу, Хамбургу, Берлину, Лондону, Санкт Петербургу, Бостону, Чикагу, Филаделфији… Имао је проблем због лоше поставке руку коју је научио као дете, тако да је морао пуно да ради и вежба да би постигао ниво који би га довео у врх виртуоза на виолини.

Био је савременик Петра Иљича Чајковског, који је хвалио Ауера и његов начин интерпретације. За њега је чак написао и нека своја дела, као што су Меланхолична серенада и Концерт за виолину, али Ауер није желе да свира концерт јер је сматрао да неки делови не одговарају виолини. када га је касније ипак одсвирао извршио је неке преправке, па је Чајковски разочаран у њега повукао њему упућену посвету и са Меланхоличне серенаде.

Као диригент био је задужен за Руска музичка друштва и јако брзу организацију концерата по потреби, приликом посета иностраних солиста.
Ауер је упамћен као један од најзначајнијих виолинских педагога и био је један од најтраженијих наставника за надарене ученике. Пријем у његову класу била је привилегија која се освајала талентом, а резултат се добијао издржљивошћу и напорним радом. Гурао је своје ученике до крајњих граница, али је увек био уз њих. Помогао им је да добију стипендије, покровитеље, боље инструменте, користио је свој утицај за добијање боравишних дозвола за своје јеврејске ученике. Написао мали број радова за виолину, укључујући Мађарске рапсодије за виолину и клавир. Такође, је написао низ каденци за виолинске концерате других композитора. Написао је и три едукативне књиге: Како ја предајем свирање на виолини, Мој дуг живот у музици и Виолински мајстори и њихово тумачење.
Неколико његових потомака су, такође, музичари: Вера Ауер – џез вибрафониста Вера Ауер, Ђерђ Лигети – композитор, Миша Ауер – глумац.
Послушајте, на јако старом снимку, како је Леополд Ауер свирао. У питању је једно од дела П.И.Чајковског.
Овде свира један од Мађарских плесова, Јоханеса Брамса.
Сада ћемо послушати и једно његово дело у извођењу чувеног виолинисте Јаше Хајфица-Ленски арија:

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s