АРМСТРОНГ Луис

4-Louis_Armstrong_

Луис (Луј) Армстронг (Louis Armstrong) је амерички џез музичар. Рођен је 04.08.1901. године у Њу Орлеансу, а преминуо је 06.07.1971. године.

Иако се прво прославио свирајући трубу, крајем каријере постао је најпознатији као певач и био је један од најутицајнијих џез певача.

Рођен је у јако сиромашној породици. Похађао је школу за дечаке у којој је и упознао музику. Са 11 година је напустио школу и са још тројицом дечака зарађивао певајући на улици. Ту, на улици, је и научио да свира трубу. Једно време је радио разне послове за једну литванско-јеврејску породицу, која га је прихватила као члана породице и купила му прву трубу. Због великог поштовања према њима, носио је читавог живота привезак са Давидовом звездом. Добру технику свирања трубе развио је у Дому за тамнопуте бескућнике и већ са 13 година је управљао једним саставом. Први посао музичара је добио у једној плесној дворани. Свирао је на градским парадама и паробродима, где је проширио своје музичко знање. Са 20 година је свирао соло деонице на труби и створио сопствени стил свирања. Одлази у Чикаго и зарађује сасвим довољно да не мора да ради друге послове, осим музике. Ту је често учествовао у свирачким двобојима, а направио је и прве снимке своје музике. Затим одлази у Њујорк где свира у, тада, чувеном Флечер Хендерсон оркестру. Поново се враћа у Чикаго са карактеристиком најбољег трубача на свету. Оснива неколико својих састава и са њима ствара највеће џез хитове. Свира у локалима чувених гангстера Ал Капонеа и Дач Шулца. Поред свирања трубе, почиње и да пева на наступима и то на карактеристичан начин, додајући на крајевима „Yeah! …“Uh-huh“ …“Sure“ … „Way down, way down“…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s